Jingian temple

Så heter alltså det tempel vi besökte i lördags. Vi hade sett templet flera gånger innan, när vi åkt förbi på vägen "en våning upp" (elevated road, level 2). Vilken dag förresten, solen sken och det var säkert 20 grader i luften. Vi hade klätt oss lite för varmt...  Vi hade faktiskt varit där en gång tidigare, när vi var i Shanghai på pre-visit förr förra sommaren och letade bostad och skola. Thilda blev nämligen kissenödig när vi var i närheten och vi fick stanna för att hitta en toalett i köpcentrat bredvid templet. Det var där vi snabbt gick in i en av väskaffärerna och insåg att en äkta Michael Kors-väska var betydligt dyrare än i Sverige.  
 
Utdrag ur guideboken. Det kostade 50 rmb per vuxen att gå in och man betalade endast kontant i en liten (liten!) lucka utanför ingången. 
 
 Ser ni tjejen på höger sida? Hon försöker kasta en peng och träffa hålen, "fönstren", i mitten på statyn (eller vad den nu kallas). Hon träffade inte på första, andra eller tredje försöket... Pengarna flög hej vilt över det lilla torget när människor försökte träffa med sina mynt. Inte helt ofarligt att promenera runt där. Haha. Vi försökte inte ens men det kanske vi skulle ha gjort. 
 
 Det var flera byggnader runt det lilla torget. 
 
 
Kontraster. Alldeles intill ligger ett stort shoppingmall med lyxshopping. Runt omkring åt alla håll förresten. 
 
Olika rum runt om torget. Människor bad till Buddha och andra figurer. Thilda ville också ge ner på knä och göra som dem men vi bestämde att inte göra det. Vill inte riskera att kränka någon. 
 
När vi gick runt hörde vi sång från munkar. Det förekom någon ritual i tre-fyra rum runt om och Tom misstänker att det var en begravning för alla såg ledsna ut. Chauffören sa sen att han hade varit i det andra templet som vi skulle besökt, för där har hans frus son "begravts". Eller de höll begravningsritualen där i alla fall.  
 
Pinnar som brann med någon form av rökelse, eller vad vet jag. De kunde man ta och använda när man mediterade eller bad. Alltså nu skriver jag om något som jag egentligen inte vet. Men några tog dem och höll mellan händerna, blundade och stod antingen still eller rörde sig. Luktade rök när vi gick därifrån... 
 
 
Som sagt så var Tom väldigt nöjd. Thilda tyckte att det var lite spännande. Vi hade tänkt att åka till ett till tempel men jag kände att det var nog med ett tempel den dagen. Check på det! 
Kul att passa på att göra lite sightseeing, det finns ju himla mycket att se i Shanghai. 
 
/Charlotte

Kommentera här: