Känner mig otillräcklig

En känsla av att vara otillräcklig. En känsla som säkert många har, speciellt nu i juletider. Det är mycket som ska hinnas med på jobbet, köpa julklappar, aktiviteter på skola/förskola, göra julmat, julstäda, baka inför första advent, träna julsånger. Inte minst komma överens om var, när hur julen ska firas. Allt ska ju vara perfekt till jul. 
 
Vi ska åka hem om 9 dagar och jag försöker hinna så mycket som möjligt i skolan innan dess. Hemma i Sverige har jag dålig tillgång till dator, uppkoppling och tid. För Thilda är ju inte i skolan på dagarna. Dessutom vill vi hinna träffa familj, släkt och vänner när vi är hemma. (Förstår förstås att alla kommer ha fullt upp med sitt eget innan/vid jul.)
 
Jag pluggar 100% på ca sex timmar om dagen, fem dagar i veckan. Ja, förutom att jag ska göra vardagssysslor, äta osv. när Thilda är i skolan. På eftermiddagarna vill jag försöka ha tiden med Thilda (när hon somnar vid halv nio-nio läser jag i regel om kinesisk historia och släcker lampan vid tio) och på helgerna vill jag umgås med Tom och Thilda så mycket som möjligt eftersom vi bara har två dagar tillsammans i veckan. (Inte då sitta med böckerna.) Det resulterar i att jag får säga nej till alldeles för mycket under veckorna. 
 
Missförstå mig inte nu, jag är väldigt tacksam för livet här!
 
Men igår eftermiddag och kväll kände jag mig låg. Trots minutplanering fick jag inte ihop det. Jag hade inte rört på mig ett jota på två dagar, bortprioriterat. Kände mig inte förberedd inför diskussionen imorse (men det gick ok som tur var. Vaknade redan 03:15...why?) Idag är en ny dag - fredag dessutom - och jag känner mig som en helt annan person! 🙂
 
En intressant sak som hände imorse, och en parentes. Jag känner mig inte speciellt bra på att se "samband och det stora hela". Vi får många såna frågor i den kinesiska diskussionen. Jag kan läsa och förstå olika delar men att se samband har jag svårt för. Imorse såg jag några samband i det förarbete som jag gjorde igår och jag blev så glad när jag insåg det. Övning ger färdighet. Det handlade om några tidiga och kända romaner i kinesisk histora. Vi skulle läsa recensioner på flera sidor och sedan se samband mellan, teman och innebörder osv. Inte minst att sätta ord på, och formulera, sina tankar. Ofta inte lätt. 
 
Åter till ämnet. Jag hoppas att mina vänner förstår och inte tycker att det enda jag tjatar om är mina skoluppgifter (det är ju trots allt det som händer på mina dagar och det som går runt i mitt huvud...). Hoppas att jag fortfarande kommer få frågan om att hitta på saker. 
 
En positiv sak är att jag har två avsnitt av Bonde söker fru kvar att se vid nästa träningspass. Jippie!
 
Och angående planering inför jul. Tom säger ofta "vad är det värsta som kan hända?", och ibland kan det underlätta att tänka så. Fundera på vad som faktiskt är det värsta som kan hända. Vad händer om inte skinkan står på bordet på julafton? Inte speciellt mycket. För min del är julgodiset kanske viktigare i så fall men det går ju att köpa. Fast familj och vänner är ju viktigast, och julmusik, och julfilm, julstämning. Vad är viktigast för dig? 
 
Igår fick jag lite efterlängtad tid med vänner. Vi var på julmarknad på ett compound i närheten och sen fikade vi. Men sen fick jag tyvärr lämna för att återgå till mina studier. Sånt är livet, och jag är väldigt tacksam för den tiden på förmiddagen vi fick ihop. 
 
Jag köpte denna julprydnad till Thilda. Hon kan lägga sitt brev till tomten i kuvertet som hänger i granen. 
 
Nu funderar jag på om jag ens ska publicera detta inlägg för det känns gnälligt och otacksamt. Men ärligt. Jag är som sagt tacksam för väldigt väldigt mycket!
 
Vill inte förlora mina vänner för att jag säger nej, det är nog egentligen budskapet. Jag trivs med att ha fullt upp men vill inte missta mina vänner här. Vänner är extra viktiga i expatlivet eftersom vi inte har familj och släkt nära. Och jag har många fina vänner!
 
Nu ska jag göra färdigt kakorna som ska säljas idag i klubbhuset till förmån för Will foundation. Det blev en morotskaka och pepparkakor. Kände att jag inte kunde eller ville tacka nej till att ställa upp. (Pepparkakorna gräddade ayin igår eftermiddag.) Efter tennisen igår lekte Thilda med ayin en timma i hennes rum medan jag satt med min uppgift. Thilda hade roligt, byggde duplo, och lärde sig förhoppningsvis lite kinesiska. 
 
/Charlotte

Kommentera här: