Högkänslig?

Här kommer inlägget som jag förberedde som utkast förra veckan, fortsatte med det och skrev klart ett ganska långt inlägg och publicerade. När jag sedan tittade i min mobil såg det ut som att det inte var publicerat och jag publicerade. Det visade sig att jag publicerade mitt första utkast, över mitt långa inlägg. Suck! Men här kommer något liknande igen. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Jag läste för ett tag sen om någon som beskrev sin familj och skrev att några av dem var högkänsliga. Jag funderade på vad det innebär att vara högkänslig. Förra veckan googlade jag det och insåg att jag känner igen mig i vissa drag. Temperamentsdrag/karaktärsdrag kan det kallas. 
 
På kurera.se beskriver de högkänslighet som ett medfött personlighetsdrag och 15-20% av alla människor anses vara högkänsliga. 
 
När jag googlade hittade jag, och lånade, några exempel:
 
 • Att vara högkänslig innebär biologiskt förklarat att man föds med ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet.
 • Oljud, hög musik och högt TV-ljud kan överstimulera och göra att en högkänslig person har svårt att fokusera och koncentrera sig. Bullriga folksamlingar kan göra personen stressad och stirrig. Gillar inte att stå i centrum.
 • Gillar emellanåt att vara ensam. Behöver vistas i lugn och tysta miljöer för att kunna prestera bra.
 • Är en tänkare eller grubblare.
 • Har en förmåga att känna av stämningar och hur människor mår och sätta sig in i andras behov. Är generös och hängiven och din höga empatiska kapacitet kan lätt göra sig rörd av andra personers känslor. Personer som exempelvis är arga, gapiga, stressade eller nervösa smittar av sig och kan få en högkänslig person ur balans.
 • Sköter sitt vardagsliv med noggrannhet. Plikttrogen och på bettet i arbetet, upptäcker felaktigheter och gör sitt yttersta för att undvika misstag.  Då många högkänsliga reflekterar över sina erfarenheter lär högkänsliga sig fortare av sina misstag och höjer sina prestationer.
 • Hänsynsfull och är noga med att bete sig bra mot andra. Eftersom den som är högkänslig bearbetar nyanser och detaljer på djupet kan det ibland ta tid innan beslut fattas.
 • Personer som är högkänsliga märker snabbt om något inte står rätt till när de kliver in i ett rum: om någon dispyt ägt rum eller om någon inte mår bra.
 • Som en följd av förmågan att läsa av sin omgivning är högkänsliga personer ofta empatiska och omtänksamma. När de känner att någon annan mår dåligt blir de oroliga och vill gärna kolla att allt är okej. Högkänsliga är ofta goda lyssnare.
 • Högkänsliga personer mår bäst när andra är harmoniska och nöjda, varför de månar om sina kollegor och vänner. På en arbetsplats är de en viktig kugge i hjulet, eftersom de ger feedback och gärna hjälper till. De har heller inga problem att ta ett kliv tillbaka för att lyfta någon annan.
 • Högkänsliga har ett rikt inre liv, de analyserar och KÄNNER mycket. Därför är de också mottagligare för kreativa yttringar: de blir lätt berörda av musik, konst och natur. 
 • Skulle aldrig se en skräckfilm för skojs skull. Se någon bli mördad bara för att det är "kul"? NEJ TACK! Högkänsliga beskrivs ofta som väldigt empatiska och kan därför lätt placera sig i andra människors situationer.
 • Svårt att fatta beslut. Vare sig det handlar om att välja restaurang för helgen eller karriär för resten av livet så är det lika obehagligt. Alla beslut känner enorma när du är högkänslig. Rädsla för att något ska bli fel är vanlig.
 • Många högkänsliga personer kan känna sig ”hangry”, det vill säga hungriga och arga. För att motverka tillståndet, som kan leda till koncentrationssvårigheter och frustration, är det bäst att äta måltider med jämna mellanrum under dagens lopp. Det håller din blodsockernivå stabil och du minskar risken för att plötsligt bli hangry.
 • Det är naturligt att det tar tid att anpassa sig till något nytt. Oavsett om det är ett nytt jobb, en ny bostad eller ett nytt förhållande så är det viktigt att du ger dig själv den tid du behöver.
 • Högkänsliga personer har nära till att visa sina känslor, oavsett om det är glädje, tårar eller ilska. Att ha personer som förstår, uppskattar och stöttar dig precis som du är, är viktigt för ditt välmående.
 
Några tips för en högkänslig:
 • Rör på dig. Motion är ett bra sätt att komma i rätt balans. 
 • Sov ordentligt. För lite sömn kan göra dig ännu mer känslig och stressad. 
 • Planera ensamhet. Ge dig själv tid att vara ensam och ha inte en överfull kalender. 
 • Skapa ett lugnt hem. Ordning och reda är viktigt. 
Jag inser att karaktärsdragen kan stämma in på många. Dessutom är tipsen bra för alla också skulle jag säga. Vem mår inte bra av motion, att sova ordenligt och ett lugnt hem?!
 
Jag kan inte säga att jag har ställt diagnosen på mig själv som högkänslig men det jag kan säga är att jag påverkas väldigt mycket att stämnningen "i rummet". Jag har svårt att inte känna av och påverkas när jag känner att någon negativ stämning finns "i rummet". Någon är arg på någon annan, någon har en dålig dag och är arg eller ledsen eller någon skäller. Jag kan inte släppa det och känna mig nöjd och glad i mig själv utan blir påverkan och vill helst "lösa problemet". Även om jag inte gör det, för jag vill inte lägga mig i, så påverkar det mig. Det kan förstöra mig dag.
 
Jag vet ju att det bara är att bestämma sig för att inte påverkas (problemet är mer mitt än någon annans) men det är lättare sagt än gjort.
 
Jag minns när jag jobbade på banan på Volvo, då pratar man kanske med den som man hamnar bredvid i produktionen. Jag tyckte att det var ren hyfs att prata och vara trevlig mot varandra. Det tyckte inte vissa andra, om de hade en dålig dag ville de kanske vara tysta och se sura ut. Det tyckte jag var så otrevligt och jag blev själv på dåligt humör. Jag vet att jag hade fel och hade ingen rätt att tvinga dem prata eller vara på bra humör, men jag vet också att det påverkade mig (utan att jag ville att det skulle påverka mig). 
 
Intressant att läsa angående högkänslighet, något jag aldrig tidigare hört talas om. Känner du igen dig i några av karaktärsdragen?
 
Varför inte använda en gammal bild, med lite färg i ansiktet. (Det får nog bli brun-utan-sol ikväll.)
 
 
/Charlotte
 
 

Kommentera här: