Sjukvården - komplicerat innan man vet hur allt fungerar

Jag började skriva på detta inlägg i höstas någon gång (2021). Nu har jag fyllt på lite och publicerar det äntligen. Vet inte hur kul det är att läsa (och kanske lite svårt att hänga med) men här kommer det i alla fall. 
 
Vårt första steg var immunization för Thilda, eftersom det behövdes för att Thilda skulle få börja skolan. Vi fick åka med Thildas vaccinationspapper till Summerville (45 minuter bort med bil) till "Health department". De tog kopior på Thildas papper och skulle lägga in dem i sitt system. Det blev lite problem med översättningen men det löste sig till slut. Vi skulle ringa igen efter två veckor och höra om allt var klart. När jag ringde sa tjejen att det satt lappar på Thildas namn med några frågetecken men hon kunde inte svara på vad det var för fel. Jag fick henne till slut att be en sköterska ringa tillbaka lite senare. 
 
När sköterskan ringde kom vi fram till att Thilda saknade två sprutor, en som Thilda tagit innan hon var ett år (eftersom vi skulle resa tog hon den tidigare). Thilda tog den därför för tidigt och hon behövde ta den igen. Den andra gällde vattkoppor, som man måste ha för att börja skolan här. Det hade vi hört och Thilda fick den innan vi åkte. Den andra, sa de i Sverige, att Thilda skulle ha ett år senare. Det sa de inte här... Thilda behövde båda sprutor innan hon får börja skolan. (Nu i efterhand har vi fått reda på att Thilda även behöver fylla på hepatit B under hösten.  Thilda är dock fullvaccinerad med Twinrix, men jag hade inte bevis på det. Jag har varit i kontakt med läkarmottagningen som gjorde det i Göteborg och fått informationen jag behöver. Nu måste vi bara ta oss till Summerville igen för att få in det i systemet. Och hoppas att det inte blir några problem. Thilda är inte så sugen på att ta sprutan…) (Edit. Detta har nu löst sig och Thilda slapp ta sprutan.)
 
Jag fick boka en tid i Walterboro för den extra vaccinationen - 1h och 15 min med bil - eftersom det inte fanns tider på något närmare ställe. När det väl var fixat fick vi papper på att Thilda hade alla vaccinationer och det finns i systemet här. Skönt! (Kan tilläggas att Thilda avskyr sprutor och blir halvgalen när det väl är dags. Jag tyckte att vi hade förberett väl denna gång men det slutade ändå med att vi fick ta sprutan när jag höll fast Thilda och hon egentligen inte ville. Thilda fick en present efteråt, som jag lovat henne.) 
 
Nästa steg var att ta tag i Tovas läkarbesök. Vi missade besöket vid 6 månader och den vaccinationen. Vi kunde fått en tid dagen innan vi skulle åka hos BVC (fick inte komma tidigare eftersom vi varit i Polen och därför inte var välkomna) men det kändes inte värt att ta sprutor/spruta dagen innan vi skulle flyga. Jag fick tips om ett ställe här, en pediatrician (alla doktorer kallas olika här beroende på vad de tar hand om och pediactrician är för barn). Jag ringde dit, egentligen först för att försöka göra Thildas vaccinationer där men vi var inte välkomna förrän Thilda var fullvaccinerad. När jag senare ringde om Tova så var vi tvungna att skicka immunization för henne innnan vi var välkomna. Det vill säga samma process som med Thilda... Ringde ett annat ställe och där räckte det med att jag skickade in kopior på hennes svenska papper. Förutsatt att de förstod vad hon fått, men mycket går ju att förstå. Jag skickade även med ett papper som förklarar svenska vaccinationsprogrammet på engelska, som jag fått från BVC innan vi åkte. 
 
När jag ringde tillbaka dagen efter sa de att det var ok att boka tid hos dem. Vi missade dock den tiden eftersom Thilda fick vara hemma från Summer camp med lite snorig näsa och jag därför inte kunde ta Tova till läkaren. Tiden bokades om. Jag bokade om den tiden igen när vi insåg att vi skulle kunna åka iväg några dagar. 
 
Några andra svenskar har en dotter som är ett år och deras första besök här hos pediatrician fick dottern fyra sprutor, och lika många vid nästa besök. Det kostade dessutom massor med pengar. När jag bokade om tiden försökte jag boka tid på samma ställe som vi var med Thilda och tog vaccinationer för det var betydligt billigare. Men jag fick tid först i september, på ett ställe som låg ännu längre bort. Över 1,5h bort. Jag kan inte åka så långt själv med Tova känner jag, speciellt inte när hon ska ta vaccinationer... En sak hade varit om vi hade fått tid när Thilda hade kunnat åka med. Det är försäkringen som tar det ändå men jag gör det gärna billigare om det går. Sen vill vi ju inte att Tova ska ta vaccinationer bara för att ta vaccinationer... Tova har ni varit på ett första besök (då hon fick tre sprutor) och ett besök till då hon fick en spruta till. (Edit. Sen har hon fått ytterligare ett antal vaccinationer efter det.)
 
Tidigare i sommar (2021) när vi var på stranden tyckte jag att jag såg mycket sämre på höger öga. Räknade tillbaka och insåg att det snart var tre månader sedan jag fick den sista injektionen i ögat. 
 
Jag blev superstressad när jag insåg att jag inte tagit tag i det tidigare. Vart skulle jag gå med det? Ingen aning i djungeln av läkare och mottagningar. Jag la ut en fråga i en Facebook-grupp som jag gått med i "mammor i Mount Pleasant" och fick tips om tre olika ställen. Jag gick igenom listan av ställen som är godkända av försäkringsbolaget och två av de rekommenderade var med i listan. Jag ringde det första 14:05 en fredag och de hade redan stängt och bad mig ringa tillbaka på måndagen. Jag ringde det andra stället och fick tid tisdagen en och en halv vecka senare. Jag ringde i slutet på veckan efter och lyckades få en tidgare tid. När vi var där (ungefär 2km hemifrån är läkarmottagningen vilket är väldigt smidigt) så såg de dock inte att svullnaden hade kommit tillbaka. Både Thilda och Tova var med. Det var så roligt. När vi satt i rummet och var klara med läkaren så sa Thilda "bye bye". Doktorn och sköterskorna sa "wow, can she already talk?!" De tyckte att Tova rörde på munnen och trodde att det var hon som sa bye bye. Såå skoj! Detta kom doktorn ihåg nästa gång vi kom dit. 
 
Nästa gång var någon vecka senare. Jag kände att det var något som inte stämde. Ögat kändes "mycket mörkare i mörkret" och jag kände igen känslan sedan tidigare. Bokade därför tid igen och fick komma dit. Nu var svullnaden ett faktum och de sa "du ska få injektionen nu". Det gjordes dock i ett helt vanligt rum och inte som i ett "operationsrum" i Sverige. Det var faktiskt en lättnad. Tova satt i vagnen och var sådär nöjd. En sköterska tvättade mitt öga och jag fick en tops som satt i ögat några minuter med smärtstillande. Jag fick 3-4 såna tops. Någonstans på mitten gjorde vi en paus så att jag kunde ge en missnöjd Tova snacks. Sen blev hon nöjd. Det kändes inget när jag sedan fick injektionen och det känns helt ok att göra det igen. Jag frågade hur många gånger jag kommer få göra det men det är ingen som vet. 
 
Jag har inte fått skriva under något när vi varit hos läkaren, som i Kina. Försäkringskortet får man lämna när man kommer dit och sedan går faktura direkt till försäkringsbolaget. De betalar bara för "sjukbesök" och jag höll på att få betala för Tovas besök. Försäkringen betalar bara för vaccin och inte en "vanlig undersökning" (mått och vikt) som vanligtvis gör regelbundet i Sverige. 
 
Det har inte varit lätt att förstå vem som gör vad och vem/vilka man ska kontakt. Men det börjar klarna vilket jag uppskattar. 
 
Så vem frågar jag om förnyelse av mina recept? (Medicin för högt blodtryck och en inte fullt fungerande sköldkörtel.) Man måste alltså även ha en family doctor. En family doctor tar endast patienter som är över 18 år och man måste därför ha en pediatrician för barn. Jag fick tips på doktor från en vän, som fått tips av en läkarkompis. Bokade tid hos en av de rekommenderade doktorerna och fick tid först 1,5 månad senare. Fick ett "First visit". Jag frågade om jag hade något akut innan dess och då sa hon som jag pratade med att jag får gå någon annanstans i så fall. Någon akutmottagning. Intressant.
 
Jag behövde inte gå akut utan kunde vänta till besöket. Doktorn var väldigt trevlig. Mottagningen är på gångavstånd hemifrån (nästan vid lekplatsen under bron), och jag gick bra hjälp. Vi kom fram till att det var bäst att ta blodprover för att se så att jag tar rätt mängd mediciner. Jag ska göra det på måndag morgon (på fastande mage). Sen har jag en ny tid bokad nästa torsdag för att gå igenom resultatet. 
 
Jag fick mina recept och fick även ett uppföljningsbesök bokat 6 månader senare. Det besöket var jag på i april och det har jag redan skrivit om. På gränsen till högt kolestrol men annars bra. 
 
Nu när jag läser texten, såhär i efterhand, låter det väldigt snurrigt. Men det är också ganska snurrigt faktiskt. 
 
Jag har precis bokat tid för barnen hos tandläkare. Valde ett ställe som en vän rekommenderat och fick tid i slutet av juli först. Jag ska även boka tid hos mig på något annat ställe för barnen tandläkare är bara för barn. Jag har inte skött mina stackars tänder under året (borstar tänderna och fluxar men småäter alldeles för mycket) och de behöver en kontroll. 
 
Nu vet jag inte om det här inlägget skapar mer förvirring än något annat men här kommer det i alla fall. 
 
Ett frågetecken är när jag bör gå på en kontroll med Thilda. Hur ofta bör hon gå till läkaren? Hur ofta går man egentligen till BVC i Sverige i hennes ålder? 
 
Jag är så glad att vi börjar få koll på läget, jag trivs så mycket bättre när allt inte är nytt och osäkert. 
 
 
/Charlotte
 

Kommentera här: