Besök på brandstationen

Varje måndag, efter träningen, erbjuder Fit4mom en playdate. Varje gång är det olika, roliga, teman. Förra veckan åkte vi och hälsade på en brandstation i närheten av där vi tränar. Det var väldigt intressant. 
 
De var tre personer som jobbade och har tre skift. De jobbar 24h och är sen lediga tre dagar medan de andra skiften jobbar. De har samma utbildning som ambulanspersonal och åker alltid på samma larm som ambulanserna plus sina brandlarm. Sjukvården är underbemannad här (precis som i Sverige) och man kan få vänta 30 minuter på en ambulans. 
 
Under dagen de jobbar ska de hålla sig aktiva (träning och annat på stationen) tills 16:00 och sen är de lediga (om de inte får larm). Under natten kommer det vanligtvis 0-3 larm men kan även komma fler, så de vilar oftast en stund på dagen. 
 
Efter 25 år inom yrket får de gå i pension. En av killarna skulle gå i pension nästa år, men han hade två små barn (och två stora) och hade behov av sjukförsäkring för barnen. Han skulle därför fortsätta jobba, förmodligen på en ambulans då han har den utbildningen. Han längtade till att inte behöva sätta på sig brandmanskläderna. Det är visst väldigt tungt att släcka en eld i denna värme. De orkar knappt inte mer än  minuter. Dräkten håller ute värme men håller också inne den värme kroppen alstrar. Det behövs visst 10 brandbilar för att släcka en normalstor eld. Var nu normalstor är, men men. 
 
Jag frågade hur det börjar brinna i villor och killen svarade att det ofta är på grund av blixtnedslag. Det trodde jag inte hände... Men här åskar och blixtrar det på ett annat sätt än i Sverige. 
 
Thilda hörde när de berättade om en av brandmännen, som tydligen var skiftets singel. Han var bra på ätt laga mat, snygg, stark och så vidare. Hahaha, de trodde visst att någon av mammorna var singel. Tokigt, men lustigt. 
 
Det känns som att det finns mer att berätta men det är vad jag kommer ihåg just nu. 
 
Vi hade kul!
 
Denna brandmannen var ursprungligen från Holland men var nu gift med en amerikanska, och hade fyra barn här. 
 
 
/Charlotte

Kommentera här: