Trafikpoliserna gör sitt bästa

Vid ett övergångsställe idag på väg hem från skolan. En trafikpolis som försöker stoppa en cyklist att köra mot rött ljus. Cyklisten hoppade istället av cykeln och gick över övergångsstället. Det kan bli en del höjda röster i trafiken här, minst sagt. 
 
 
Jag har tänkt på det här med att anpassa sig till annorlurna kulturer. Häromdagen på lekplatsen blev det bråk över en liten kratta (sandleksak), en kinesisk morfar slet den ut handen på ett litet barn (inte hans barn) och sa att den var deras. Han skrek högt på kinesiska och skrämde slag på barnen. Men det är annorlunda här, röster höjs mycket snabbare på något sätt. Ibland kan de stå och gapa på varandra när de diskuterar, bara för att det är så de gör här. Det är svårt att vänja sig vid den delen i kulturen. 
 
Men däremot när det gäller att släppa på säkerheten när det gäller cyklar och mopeder, det har inte många problem med. Den delen av kulturen har de allra flesta annamat. De kör en moppe ute på vägarna med båda ett, två och tre barn. Utan hjälmar. Eller på sin höjd kanske med cykelhjälm. De tar för sig i trafiken och kör bara på. Hjälmar på barn som cyklar är inte heller självklart. Intressant ändå vad man kan välja att ta till sig av kulturen. Vissa saker är heeelt tokigt som de gör här i Kina kan man uppleva (i jämförelse med våra värderingar) men det här med säkerhet, ja det går att tumma på. Det blir konstigt i mitt huvud. 
 
/Charlotte

Kommentera här: