När någon frågar: "hur mår du"?

Svarar man inte ofta, per automatik, att man mår bra på frågan om hur man mår?! Man vill inte vara negativ. Jag som gärna vill vara ärlig svarar ibland att det inte är på topp men det beror på hur "illa" det är och vem man pratar med kanske. Det är ju egentligen bättre att svara ärligt på frågan. I England känns det som att frågan ställs bara för att den ska ställas (inte för att man egentligen undrar), det går inte att säga "hej", utan att också säga "hur mår du?". Då svarar man nog alltid att man mår bra för personen undrar nog egentligen inte... Eller? 
 
I vilket fall som helst så har jag nog inte varit på topp, sedan i somras från och till. Men försöker tänka bort det och låstsas som ingenting. Mitt hjärta slår så snabbt, mer eller mindre ofta. På nätterna när jag vaknar till börjar det slå snabbt och det slutar med att jag måste ta upp min bok och läsa för att jag inte kan lugna ner mig. Somnar om igen 1-3 timmar senare. Eller så vaknar jag av en mardröm och hjärtat rusar iväg känns det som. Jag har verkligen försökt att tänka bort det och att det blir bättre om jag bara lär mig andas rätt, mediterar, yogar, lär mig lugna ner mig helt enkelt. Har även känt det under dagen, kroppen kan liksom inte varva ner utan hela kroppen känns stressad. 
 
Jag har tidigare ätit medicin för högt blodtryck och var orolig att jag kanske nu behöver medicinen igen. 
 
I måndags skrev jag till SOS för att få ok på att gå till läkaren. I tisdags fick jag ett svar med frågor som jag svarade på direkt. Först i onsdags fick jag ok på att boka tid. Då skrev jag tillbaka att jag ville boka på Family United, där vi brukar gå. Tjejen skrev tillbaka att det fick jag inte göra. Hon ville istället att jag skulle boka på ett annat ställe för de har bättre samabete med dem. (Tom tror att det snarare beror på att de är billigare.) Jag blev upprörd (därav bilden igår), men ringde och bokade tid. Ingen chaufför och jag tog därför cykeln, det blev en skön cykeltur på 3-4 km. Jag hittade med hjälp av kart-appen i mobilen. 
 
 
Det visade sig vara bra att jag hamnade där för de tog väldigt väl hand om mig. En väldigt trevlig läkare och sjuksköterskor. 
 
Mitt blodtryck var högt och läkaren bad mig köpa en blodtrycksmätare och följa det hemma. (Det kan bero på dålig sömn.) Jag fick alla uppgifter om vart jag skulle gå för att köpa den och de skrev ner vad den hette på kinesiska. De ringde till och med närmaste apotek och frägade om den fanns inne, det gjorde den. Jag cyklade dit men hade lite svårt att hitta. Cyklade fram och tillbaka några gånger och var inne på ett shopping mall och frågade flera personer om vägen. Till slut hittade jag stället, gömt på en tvärgata. 
 
 
När jag kom in där stank det fisk (på ett otrevligt sätt). Det är väldigt gott med fisk men lukten är inte alltid lika trevlig. Det visade sig att en av damerna satt och åt sin lunch på disken där man betalar. Jag kommer inte gå dit igen, om jag inte måste. 
 
Denna inhandlades och den funkar hur bra som helst. 
 
Jag belv stucken i båda armveckan för tjejen fick inte ut tillräckligt första gången. 
 
Utöver blodtrycket så trodde han inte att min hjärfrekvens/puls, vad heter heart rate på svenska?, är för hög. Jag har tydligen väldigt låg vilopuls och då kan en liten ökning uppfattas som snabbt. Jag mätte strax över 70 med min klocka häromnatten och fick panik. (Har inte mätt sedan dess för jag vill inte veta.) Doktorn sa att 70 inte alls är någon fara. Över 100 kanske man ska börja fundera på att oroa sig. 
 
Han tror att jag får hög puls för att jag oroar mig för mycket. Det påverkar sömnen som i sin tur kan påverka blodtrycket. Vi tog blodprov för att se om det är min nivå av Levaxin som är fel men han trodde inte det. Doktorn rekommenderade också ett besök hos deras psykolog, för att få verktyg (en stick sa han) för att hantera min oro. Doktorn var väldigt bra och jag är glad att jag hamnde där och inte på Family united trots allt. 
 
Jag tror att jag behöver verktyg för jag har väldigt lätt att stressa upp mig. Livet erbjuder ständigt utmaningar och jag måste lära mig att kunna varva ner trots det (emellanåt) för antalet utmaningar kommer inte minska. Vad är ditt/dina verktyg? 
 
Jag kommer även fortsatt svara att jag mår bra när någon frågar hur jag mår. ❤ (Ja, om jag inte får en förkylning, feber, löss, magåkomma eller något annat otrevligt.)
 
(Nu vet jag inte om jag har skrivit för mycket men nu publicerar jag i alla fall.)
 
Ta hand om dig! 
 
/Charlotte

Kommentarer:

1 Farsgubben:

När jag blir stressad har jag märkt att jag spänner mig i magmusklerna. Då försöker jag tänka på en situation när det känns lugnt och skönt. Mitt bästa tips är att tänka på hur känslan är när man går ut ifrån tandläkaren och är färdig. Då släpper alla spänningar.

Svar: Bra att lära sig tecknen och vad man ska göra åt det. Bra tips! Känslan när man går från tandläkaren är skön. (Det var för länge sen nu... jag borde boka tid.) Tack pappa! Kram
Charlotte Karlsson

2 Katrin:

När jag är stressad brukar jag fokusera på att andas lugnt & så brukar jag vicka på tårna.. då glömmer man lite orsaken till oron/stressen. Funkar för det mesta för mig!
Bra iaf att du gick i väg till doktorn, man ska inte gå runt & må dåligt!
Sköt om dig!!! 💕💕💕

Svar: Vicka på tårna är ett bra tips. Precis som du säger, bara för att tänka på något annat! Ja, det känns skönt. Känner mig lite lugnare bara av att ha varit där.
Tack! <3 Ta hand om dig du också! Ha en underbar helg!
Kraaaaaam
Charlotte Karlsson

Kommentera här: