26 h

Från dörr till dörr tog resan hem till Sverige ungefär 26 timmar. Vi startade 05:25 på lördag morgon från Green Valley Villas (med en chaufför som vi bokat tur och retur till flygplatsen) och kom fram till huset i Sverige strax innan 01:00 på natten mellan lördag och söndag (svensk tid). 
 
Sista bilden utanför huset. Jag hade precis märkt att jag droppat tandkräm på hela magen och fått försöka fixa med vatten. 
 
Insåg först på planet att Thilda och jag matchade. 😊
 
Jag vet inte om det syns på bilden men det var tufft då. Det närmade sig med stormsteg att vi skulle lämna Tom. När jag hade fullt upp hann jag inte tänka på det men när jag satt ner och tänkte fylldes ögonen...
 
Resan gick på ungefär en timma och vi ville helst krama Tom, båda två, hela vägen. I bilen lämnade Thilda den första lilla lappen, och starten, på Toms skattjakt som vi förberett. En kväll tidigare i veckan hade vi suttit och ritat/skrivit ihop små lappar som skulle utgöra en skattjakt. När Tom kom hem från flygplatsen fick han, med hjälp av kartan, leta sig till första ledtråden. Där hittade han nästa ledtråd och till slut ledde den honom till skatten som låg i Thildas rum. Vi tog taxi fram och tillbaka till IKEA tidigare i veckan (glad att Tom inte ringde oss där för vi ville att det skulle vara en överraskning) där vi köpte en stor påse lösgodis och lite annat gott. I "skatten" låg också en tidning som mamma och pappa skickat med till Tom när de skickade födelsedagstidningar till Thilda och mig (med intstruktion om att han skulle få den när vi åkt). Och lite annat som Thilda gjort och ett brev. 
 
På flygplatsen. Ganska mycket folk ändå. Alla med ansiktsmask. 
 
 
 
Det gick snabbt att lämna väskorna för kön var kort. Jag fick visa mitt intyg från doktorn och då var det inga problem. 
 
Sen fick vi även fylla i en hälsoundersökning innan vi fick gå in i säkerhetskontrollen. 
 
Sen lämnade vi Tom i tårar. Både Thilda och jag var ledsna, men det var bara att bita ihop. Tiden går snabbt. 💓 Tack för Wechat och möjlighet att ringa smidigt både med röst och video. Bara tidsskillnaden som ställer till det lite. Igår kväll missade vi att säga godnatt bara för att klockan helt plötsligt hade blivit för sent. Thilda blev ledsen för vi hade bestämt att vi skulle höras varje dag. Det är så ljust här så jag tänker inte på att det börjar närma sig läggdags för Tom redan när klockan 'r två på eftermiddagen här. 
 
Passkontrollen gick ovanligt smidigt då det var ganska tomt. Skönt!
 
Till säkerhetskontrollen fick vi gå gräddfilen, där personal går. Bara att tacka och ta emot. Vi fastnade dock lite där ändå så att det tog tid. En av presenterna från Agneta var en supersöt och gosig kanin, som också var en power bank. Käckt! Säkerhetspersonalen hade dock lite problem med den.... (Det har jag nog glömt att berätta för Agneta.) Men vi kom igenom. Och vi hade ju långt ifrån bråttom så vi tog det lugnt. 🙂 
 
Där inne var mycket stängt. Taxfree och två kinesiska matställen var öppna. 
 
 
 
Och Starbucks. 
 
Jag hade tagit med rostade smörgåsar till Thilda och mig till frukost men vi köpte en yoghurt och en chokladmuffins på Starbucks. En juice kostade 26 rmb och det köpte vi inte. 
 
Istället letade vi upp denna automat och köpte; två vatten, en liten sprite och en juice, billigare än en juice på Starbucks. 
 
 
 
Ett plan som skulle gå till Moskva. 
 
När vi gick förbi igenom hade de flesta boardat. Det var kaos och det pratades högt. Vet inte vad som hänt men det såg ut som att någon saknade något.... 
 
 
 
Sen åt vi vår frukost vid vår gate. Och pratade med Tom, under tiden han gjorde skattjakten hemma. 
 
 
 
Vi fick hjälp på planet - så lyxigt!
 
 
 
Lyckades byta till oss platser så att vi fick en hel rad. Planet var långt ifrån fullt. 
 
 
Då ville Thilda öppna den sista presenten från Agneta. Den som skulle öppnas på planet.
 
 
Det var denna gulliga enhörning. Väldigt glad tjej!
 
Sen somnade Thilda inte långt senare, och sov ungefär tre timmar. 
 
 
Detta fick vi. Plus att det kom ut med drickavagnen två gånger under flygningen. 
 
 
När vi började närma oss Finland insåg jag att det skulle bli väldigt tight om tid. Vi fick byta platser till lite längre fram i planet för att komma snabbt av. Kineserna tog på sig heldräkter (skyddsdräkter/overaller) innan de gick av planet i Finland. 
 
Vi rusade av planet och sprang från ena änden av flygplatsen till den andra. Genom säkerhetskontrollen gick det bra och passkontrollen också. Vi kom fram, genomsvettiga, och insåg att boarding inte ens startat. 
 
Bilden är tagen senare, när vi hunnit på damernas och suttit lite. 
 
Härligt väder. 
 
Ett litet plan. 
 
 
När vi kom av planet i Stockholm fick jag ett sms om att ett bagage inte kommit fram. Vi gick till bagagebandet och efter en stund dök en väska upp, men inte resten. Vi saknade alltså två väskor och Thildas bilbarnstol. Jag fick leta upp stället där man felanmäler och fick prata med en kille där. Det visade sig att detta problem var väl känt. Planet från Finland var för litet för att få plats med allt bagade och det som inte fick plats fick helt enkelt åka senare. Det skulle komma till Stockholm på lördagskvällen. Jaha. Vi fick kontakt med chauffören - Li Gang - och mötte honom utanför tullen. Han är Kines, men har bott i Sverige i 24 år. Han kunde dock ingen svenska så det fick bli engelska. Vi hoppade inte i bilen men fick löfte om att stanna på vägen för att köpa något att äta. Vi stanndade på Max 10 minuter bort och åt en snabb middag. Vi hade inte ätit varm mat sedan fredag eftermiddag. Sen vidare mot Göteborg med endast ett stopp, i Mariestad. Chauffören pratade i princip hela vägen. Thilda som nästan hela vägen men jag bara en timma på slutet. 
 
Väldigt roligt att det var en kines vi fick åka med när vi kom till Sverige! 
 
I söndags var det städ och fix som stod på schemat. 
 
Kyl och badrumsskåp diskat. 
 
Thilda rensade mellan plattorna. 
 
Vi fick besök av Thildas mormor och morfar (som sov över utanför i husbilen till igår), Thildas farmor och min bror med sambo. Mysigt! 
 
Paketöppning. 
 
Lite bad och lek på baksidan. 
 
Igår var vi på Skatteverket för att skriva in oss i systemen igen. Det tog sin tid. Sen ett besök på IKEA för att titta på säng till Thilda. Vi åt även lunch där. På hela dagen såg jag bara en som hade munskydd, det var en kines på IKEA (förutom Thilda och jag). 😂
 
 
När vi kom hem hade svärmor kommit förbi och vi fikade alla tillsammans på altanen. Sen kom våra väskor! Jippie jippie jippie! 
 
 
Efter lite fix i trädgården, lagt på brev, slängt återvinning och lekt på lekplats var det dags för middag och sedan läggdags (dusch också där emellan). 
 
Vi har även pratat med trevliga grannar och känner oss väldigt välkomna hem till Sverige! 
 
Vi har fått mycket hjälp av mamma och pappa och det kändes tomt igår när vi var själva på kvällen. 
 
En ny dag med nya möjligheter. Jag ska fortsätta göra iordning hemma inför att våra saker kommer från Shanghai. Thildas rum ska göras iordning (ingen säng till exempel och ingen ordning). Dessutom ringa massa samtal för att komma in i alla system här. Och Thildas SKOLA. Vi vet ingenting om det just nu. Vi kan hoppas att hon har en plats men det har varit så mycket strul och vi har ingen bekräftad plats. 
 
/Charlotte

Kommentera här: